Mina fritidsintressen

Vi var en stor familj med, slutligen, 5 barn. Ekonomin var inte alltid den bästa, så det var naturligt att utnyttja naturens skafferi.
Det var hjortron, blåbär, hallon, lingon och svamp som plockades. Naturligtvis var alltid hela familjen med, oavsett ålder.
Min pappa var fiskeintresserad, vilket ibland gav ett tillskott med abborre, gädda, harr och öring.

På somrarna var vi oftast i byn Loka, 2 mil norr om Älvdalen i norra Dalarna. Vi hjälpte till i skötseln av gården vi bodde på och även på granngårdar som hade kor. Förutom bärplockning, mest hjortron, så var det mycket fiske under somrarna i Loka.
Från det jag var 8 år brukade jag hjälpa till i en granngård med kor. Vi köpte vår mjölk där och jag hade fått som jobb att hämta den varje morgon. I början blev det bara att hjälpa till att valla ut korna i skogen efter morgonmjölkningen någon gång då och då, men blev snart varje morgon som jag var där. Med tiden blev det även mjölkning, mockning och hemvallning av korna på kvällen.

I Älvdalen blev fisket min största sysselsättning. Mina syskon var inte lika intresserade, vilket gjorde att jag mer och mer var ute själv och fiskade. Många gånger med övernattning under någon gran. Maten ordnade sig oftast genom att man hade mackor eller korv med sig eller också halstrade några av dom fiskar man fick. Det var sällan jag blev utan fisk.
När man går och fiskar i stora skogar gäller det att hålla koll på vart man är och dom olika väderstrecken så man inte går vilse.

Jakten kom in mycket senare i mitt liv, tack vare min bror Stefan.
Han hade jagat med sin far ända sen han var 18 år och hade länge försökt få in  mig på samma bana.

Därför har det alltid känts naturligt för mig att vara i naturen och att umgås med djur.
 

 

Under skoltiden prövade jag, precis som alla andra grabbar, på olika sporter som ishockey, bandy, fotboll och handboll.
I högstadiet hittade jag "min" sport, orientering som jag även kompletterade med lite terränglöpning.
orienteringen verkade jag ha en naturlig fallenhet för, jag hade aldrig några problem med att läsa karta och kompass och var van vid att ta mig fram i ojämn terräng.
Efter skoltiden slutade jag med orienteringen.
Numera har jag inget intresse av sporter, förutom ridningen.