Jakt

Jakten kom in mycket senare i mitt liv, tack vare min bror Stefan. Han hade jagat med sin far ända sen han var 18 år och hade länge försökt få in  mig på samma bana. 1983 fick han tag på ett eget jaktarrende i Gesunda, utanför Mora. Det var bara för mig att ta jaktlicens och köpa en älgstudsare.

Jag har jagat mellan 1983 och 2002. Jag slutade jaga för att få mer tid för mitt nyaste intresse, ridningen.
Jag jagade mest älg, men hade velat ha tid för småviltjakt och då framför allt skogsfågeljakt. 
Under ett par år hade jag också förmånen att få följa med en bekant och jaga på öar i Stockholms södra skärgård. Vi jagade rådjur, sjöfågel och gås.

Dom första tre åren jagade min bror och jag ensamma på en liten markbit på 120 hektar. Första jakten blev en succé för mig, jag fick skjuta min första älg.
1986 tog jag själv över arrendet och lyckades få in markerna i ett jaktvårdsområde, Ryssa/Gesunda JVO, där jagade jag fram till 1996. 
Vårt område var på ca. 5000 hektar och vi var 35-45 man i laget. Vi jagade i såtar med fasta pass och hundförarna gick med hundarna i band. 
Jakten var en typisk "termosjakt", man bor hemma på nätterna och tar med sig mackor och termos ut i skogen. 
Vi jagade oavsett väder och satt ute mellan 6:30 och 16:30 varje dag. 
 

Nyskjuten pinntjur

Skönt med eld vid passetFrostigt morgonpass -10

Jobb utanför slakthuset.


Mellan 1996 och 2002 jagade jag i Ugsibergs jaktlag ( FINVÄDERSJÄGARNA ) några mil nordväst om Älvdalen. 
Vi hade ett område på ca 2500 hektar och var 16 man i laget. 
Jakten var en typisk kojjakt, dvs. vi bodde i en jaktkoja mitt ute i skogen hela veckan. ( Så har jag alltid velat ha det.)

Vi jagade utan såtar men med fasta pass. Vid varje uppställning skapade vi en såt med hjälp av passtilldelningen och hundförarna gick med hundarna lösa. 
Var det för dåligt väder så jagade vi inte, älgarna rörde sig ändå inte och vi blev bara blöta när det var skitväder. Vi hade inga fasta tider när vi skulle börja eller sluta, bara att det var genomgång i jaktkojan ca. kl. 07:00. 
Det här är den roligaste jakten, som den skall vara, ett rent nöje och inte ett jobb.
 

Jaktstugan i Ugsiberg 1997


Jakthistorier (obs. sanna!)

Min första älgjakt
 

Rådjursjakt