Min hantering/hästfilosofi

NH eller inte NH?

Det som verkar genomsyra all diskussion om hästhantering i dag är NH (Natural Horsemanship).
Vad är NH och hur skiljer den sig från "vanlig hästhantering? 
Det kan jag inte svara på, eftersom jag inte är utbildad i ämnet och inte heller anser mig arbeta med hästarna enligt den filosofin.
Jag vet i alla fall så mycket att NH är en filosofi som bygger på att kommunicera med hästen på hästars vis, mer än ett sätt att hantera hästar. 

Man tränar inte hästen i NH, man tränar sig själv.

Tyvärr så finns det alltför många som tror att dom kan NH bara för att dom har repgrimma på hästen, kan vifta med ett rep och har kört igenom 7-games med sin häst på 2 veckor!

Länk till Nordic Natural Horsemanship Association,  NNHA


Mitt sätt

Jag försöker jobba hästarna mycket från marken. Dels för att bygga upp min ledarroll och dels för att bygga upp hästens förtroende för mig som ledare/människa.

Ledarskapet är aldrig något man tar, utan det måste man bevisa för hästen att man är värdig.

Till en början så jobbar jag mycket med hästen i grimma och med grimskaft för att senare jobba med hästen löst.
Jag försöker också ta promenader med hästen ute i omgivningarna för att visa att jag även duger som "ledare" när vi är borta från stallet. Jag försöker variera mina övningar så mycket att det aldrig ska bli tråkigt för hästen eller mig.

Mina övningar bygger på sådant som jag hört eller läst mig till blandat med, vad jag tror, en hel del "sunt bondförnuft". 
Jag anpassar mina övningar så att dom passar både mig OCH hästen. Meningen med det är att jag inte ska behöva "tänka" på hur jag gör övningarna, utan att det ska komma naturligt. Detta gör jag för att jag ska kunna bibehålla mitt kroppsspråk, så att hästen inte blir förvirrad av att jag säger en sak och visar en annan sak med mitt kroppsspråk.

Det är nästan omöjligt att använda en övning direkt från vad som står i en bok.

Jag försöker hela tiden utveckla mitt sätt att hantera hästar. Jag läser, vad jag tycker, intressanta böcker/artiklar, fast kanske inte lika ofta som jag borde. Jag försöker även komma iväg besöka demonstrationer som kan intressera mig och kanske föra min hästhantering framåt.

Hästen -06 var jag på en demonstration med Ellen Ofstad. Innan visste jag inte särskilt mycket om henne, men efter att ha läst på hennes hemsida tyckte jag att det verkligen skulle bli intressant. Ellen jobbar med en hantering som, lite förenklat, går ut på att häst och människa ska samarbeta.

Demonstrationen var verkligen intressant och lärorik. Det blev många aha-upplevelser under kvällen och jag kände även att jag fick en bekräftelse på att jag är på rätt väg, dvs. den väg jag har valt att gå när det gäller hästhantering.

Nu har jag fått ytterligare ett "verktyg" att lägga till i min hantering.


Vart vill jag komma?

Målet med mina övningar är att jag ska kunna lita på hästen och hästen ska kunna lita på mig. Vi ska inte utsätta varandra för fara och vi ska skydda varandra.

Det låter ganska enkelt och lätt att nå dom målen. Men om man tänker på att vi är rovdjur och hästen vårt bytesdjur, så blir det genast lite knepigare. Lägger man sen till att hästar oftast kommunicerar med kroppsspråk och "tankeöverföring", så blir det ännu värre. 
Dessutom har hästen nedärvda beteenden som i vissa lägen verkligen kan ställa till det för oss ryttare.