Mina mål

Det jag gillar bäst med ridningen är att rida i naturen. Jag har kommit fram till att det är den typ av ridning som ger dom största upplevelserna
och som kräver ett mycket bra samspel och ett stort förtroende mellan häst och ryttare.
Tävling till häst är inget som jag är intresserad av, men jag skulle kunna tänka mig att ställa upp i grenar som bruksridning och hästorientering.
 

Mitt långsiktiga mål

Mitt mål är att bli en så duktig hästmänniska så att jag utan svårighet klarar av att sköta, hantera och rida hästar.
För mig kommer skötseln och hanteringen av hästen i första hand. Kan man inte hantera hästen och bygga upp ett ömsesidigt förtroende
så kan man inte heller rida säkert.

Ridningen är den lön man får för det jobb man lägger ner på hästen

Jag kommer inte att inrikta mig på någon speciell disciplin, utan försöker att utbilda mig till att bli en bra skogsluffare.
Att jag har fastnat för skogsluffning beror på att där får man användning av både hopp och dressyr samt att man måste ha ett bra samspel med hästen. Det kräver även mycket av både häst och ryttare för att klara av dom problem som kan dyka upp och för att minimera riskerna.

Parallellt med min ridutbildning försöker jag även att utbilda mig i hästvård och hästhantering. Sedan jag började med den delen av min utbildning så har ridningen nästan fått en sekundär betydelse.
Mina upplevelser på hästryggen har också blivit mycket bättre eftersom jag kan slappna av på ett helt annat sätt när jag rider en häst som jag kan lita på och som litar på mig.
 

Mina kortsiktiga mål, november 2011

Eftersom mitt hästeri har gått in i en ny fas har mina mål ändrats en del. Jag har blivit med häst! Läs mer om det på Ticals sida.

Mina mål är nu helt inriktade på Tical. Efter en lätt, men efterhängsen kotledsinflammation är jobbet att försiktigt få honom tillbaka i form.
Ridningen har varit mycket sparsam sedan i maj och helt upphört augusti-oktober.
Nu är vi på gång igen och har samtidigt börjat putsa på kommunikationen och förtroendet. Det passar alldeles utmärkt, eftersom Tical och jag flyttat till ett nytt stall med bara en hästkompis. Det blir mycket skogsridning, vilket jag gillar och Tical behöver.
Hittills har han överraskat mig positivt med att vara mer stabil än jag trodde och dessutom litar han på mig mer än han visat innan.

Förhoppningsvis kan vi börja rida för tränare i början på nästa år.
 


 

Mitt första delmål

När jag började ridskolan tyckte jag att det inte skulle vara så svårt att lära sig rida. Efter drygt 2 månade kom jag ner på jorden igen.
Det var då jag satte upp mitt långsiktiga mål med min ridutbildning och även ett delmål:

"Inom 6 år ska jag kunna rida en "känd" häst i rätt form"

Med "känd" menar jag en häst som jag känner och har ridit och som också känner mig.

Efter ca. 10 månader på ridskolan kände jag att det "fattades" någonting i min ridning. Det var hanteringen, skötseln och vården av hästen.
Jag pratade med ridskolechefen som "gav" mig min första delfoderhäst, Atlantic, som "träningsobjekt" med orden:

"- Ska du lära dig ordentligt så är det lika bra du börjar med det värsta som vi har."

Atlantic är den häst som "lärt" mig det mesta när det gäller hantering. Under dom 2 åren som jag hade honom som delfoderhäst och träningsobjekt förändrades han från en sur, grinig och arbetsovillig häst, till en glad, mysig och trevlig ridkamrat, i alla fall för mig.
Det var inte helt min förtjänst, utan berodde på det faktum att han behövde någon som brydde sig om och lyssnade på honom.
 

Atlantic i början
 

Atlantic efter 6 mån
 

Atlantic efter 1 år
 

När det hade gått 6 år (november -05) pratade jag med min ridlärare och andra som följt min utveckling.
Då kunde jag glatt konstatera att mitt första delmål var uppnått, något som jag i och för sig redan visste!

Jag kan rida en "känd" häst i rätt form!

 

Nästa mål

Jag funderar inte särskilt mycket på det just nu. Ticals utveckling och tillfrisknande får styra målen framöver.